Stödförening för Martin och Johan

Organisationsnummer: 802465-0684

Hälsningar från Martin och Johan

14 augusti 2012:

Johan och Martins familjer åkte ner till Addis Abeba i slutet av Juli och fick besöka Johan och Martin två gånger.

Här kommer en summering av besöket:

Det blev ett glatt återseende då det var ett tag sedan vi sågs. de berättade att det är många som är sjuka nu under den etiopiska vintern. Mycket regn och det är heller inte speciellt varmt. Martin har varit lite krasslig men har nu fått penicillin och när vi besökte dem mådde han mycket bättre. Bygget av Wasaskeppet går framåt och många är väldigt undrande i Kalitifängelset varför man bygger ett skepp där det inte finns något vatten. Byggandet av Wasaskeppet gör att de har något vettigt att göra och så får det tiden att gå fortare. Deras lilla odling av grönsaker växer och frodas och när vi var nere så köpte vi mer frön på en marknad. Vi är väldigt tacksamma för att Johan och Martin får in alla saker som vi har med oss. De delar med sej av vad de får och många av medfångarna är glada för det.

Johan och Martin hälsar och tackar för allt stöd de får från Sverige. Det betyder oerhört mycket för dem. Som vanligt skickar de en hälsning: Ha en fortsatt skön sommar och njut av er frihet.

11 juli 2012:

Johan och Martin hälsar så gott till alla vänner och tackar för alla brev. Efter ambasadens sist besök mår de OK. De följer deras uppgjorda schema med träning av olika slag, därimellan vila bokläsning, bygge av båtmodellen Wasa samt vårdar sina odlingar av kryddor.
En hälsning i samband av årsdagen för fängslandet:

Tack för allt stöd vi fått det här året. Det längsta året i vårt liv.
Den först tiden gick endast åt att få i sig mat hålla värmen på cementgolvet och att inte bli sjuk.
I dag är utmanngen psykisk. Fängelset dödar ens intellekt.
För att överleva påtar vi i vår kryddträdgård, lyssnar på Guns `Roses i zonens högtalarsystem och läser Strindberg efter inlåsning.
Det ger hopp och en smak av frihet.
Vi hoppas på ett snart slut, så att vi kan få resa hem och återförenas med våra familjer.
Ha en bra sommar och njut av friheten.

11 juni 2012:
Johan och Martin hälsar så gott till alla som visar dem sitt stora stöd. De är så tacksamma för det, det ger dem kraft för att orka vidare i vardagen. Vi berättade att försäljningen av det gula Magasinet Johan & Martin går bra, vilket de blev väldigt stolta över. När magasinet var nyutgivet hade vi med oss ett ex ner och till vår stora förvåning fick de ta in exemplaret. Så nu har de ju garanterat bra läsning. För att få dagarna att gå så lever de ett inrutat liv. Mycket fysisk träning står på schemat. Eftersom det inte finns någon mat att få på fängelset så har vi anhöriga ordnat så att en restaurang levererat mat till Martin och Johan. Maten är en viktig del av dagen dels för att hålla sig frisk och även en sak att se fram emot. På våra resor ner till Addis så har vi också tagit med mycket frystorkad mat som de haft som mellanmål. Vi anhöriga gör vad vi kan, för att de ska ha en så bra vardag som möjligt. Från och med Juni månad har vi bytt matleverantör till Kallity fängelset. . Nu är det en Italiensk restaurang som levererar maten. Martin och Johan är lyriska över den nya maten, så det känns väldigt bra för oss att de är nöjda, för måltiden betyder mycket och är en ljuspunkt på dagen. Vid senaste besöket som var mellan den 5 och 7 juni så hade vi med oss ner en byggsats av Regalskeppet Wasa, som Johan och Martin bett om. Andra spel som de har är schack och Back Gammon.

12 april 2012:
Utdrag från Kristina Perssons (Johans mamma) tal  från Stödgalan på Trädgårn i Göteborg, som var en försenad födelsedagsfest för Johan då han fyllde 30 år den 3 Mars.Tack alla ni som kommit hit i kväll för att stödja Johan och Matin.
Jag vill börja med att läsa upp en hälsning från Kallityfängelset.

Tack Göteborg

Att sitta i fängelse handlar om att vinna kriget mot sej själv.
Ert stöd gör detta möjligt.
Det gäller att aldrig glömma vem man är
eller varifrån man kommer.
Vi ses på andra långgatan.

Tack till er som gjort det  möjligt att var här i kväll. Du Tobben har dragit ett stort lass tillsammans med Johans kompisar.
Tack till ”Reportrar utan gränser” som startade insamlingen för Johan och Martin. Pratade med Urban Lövqvist i dag och det har kommit in 1,2 miljoner. Helt fantastiskt.
Det är dessa pengar som gör att vi anhöriga kan hälsa på Johan och Martin en gång i månaden.

En hälsning till dig Mattias på ”Magasinet Filter” De blev otroligt glada och stolta över magasinet. Vi hade ett ex. med oss ner, och till vår häpnad fick de ta med sig magasinet in. Så nu har de garanterat bra läsning framöver. Även affischen till kvällens gala kom med in.

Vi kom hem i går. De vi anhöriga kan gör är att se till att de har det så bra som möjligt i fängelset. Så denna gången hade vi med oss färsk sallad av olika slag, Kjells köttbullar, påsktårta, kanelbullar och var sitt stort påskägg. En kommentar som Johan berättade var ” Det är ingen här som tror att vi är terrorister när till och med vakterna skrattar åt oss när vi får påsktårta med ulliga kycklingar på”.

Vi föräldrar får ofta frågan: Hur mår de.
Svaret blir oftast: Under omständigheterna väl.
Vad betyder det då??
Att det aldrig är tyst.
att du aldrig kan var för dig själv.
att det alltid är ljust även på natten.
att leva med 200-250 personer på en yta av en tennisplan.
att många medfångar mår dåligt av olika anledningar.
att inte veta när de blir fria och får åka hem.
Det går inte att föreställa sej det måste upplevas.

Hur kan de då klara av allt detta??
De har varandra.
De har stor social kompetens.
Är vana att ta ansvar och ta hand om sig själva.
Tränar och äter mycket.
Men framförallt av det stora stödet som de får hemifrån av kompisar och allmänheten.
Besöken av oss anhöriga och Ambassaden. De är otroligt glada över detta.
De behandlas väl av medfångarna och fängelseledningen.

Tystnaden som är just nu är i sig själv inte negativ. Möjligtvis händer det mer än som syns.
Det har hänt positiva saker efter Januari: Stadsministerns träff med Melis i London.
Belgaren Loui Michells besök i fängelset.

9 april 2012:
” Hej Göteborg
Att sitta i fängelse handlar om att vinna kriget mot sig själv.
Ert stöd gör detta möjligt
Det gäller att aldrig glömma vem man är eller varifrån man kommer.
VI SES PÅ ANDRA LÅNGGATAN ”
Johan och Martin Kaliti måndagen den 9/4-12

Written by martinandjohan

april 13, 2012 den 4:50 e m